Toerism

Toerism

Al deze attracties bevinden zich in een straal van minder dan 20 km.

Découvrez le Pays de Mons, Hainaut, Belgique

Marais d’Harchies

Midden in een uitgestrekt vochtig gebied dat van groot belang is voor de natuur, nodigt het Centre Régional d'Initiation à l'Environnement d'Harchies (‘Regionaal kenniscentrum voor natuur en milieu’) u uit om op pedagogisch verantwoorde wijze de dagelijkse biodiversiteit en evolutie van de mens te ontdekken.

CRIE d'Harchies
Chemin des Préaux, 5 - 7321 Harchies
Tél. - fax : 069 58 11 72 - Email : crie.harchies@natagora.be
www.natagora.be - www.crie.be

Natuurpark Les Hauts Pays

Het grondgebied van het park omvat een deel van de waterscheidingszone die de twee hydrografische bekkens van het land in tweeën deelt: de Schelde, via de Hene en de Maas en via de Samber in het Franse traject. Aangezien de Hene op de Frans-Belgische grens op een hoogte van 16 m ligt, is de benaming ‘Hauts-Pays’ goed te begrijpen. Dat is helemaal geen snoeverij! Zeker niet omdat de morfologie van deze microregio van het Ardeense type is.
Als u vooraf reserveert, worden pedagogische animaties georganiseerd door producenten, ambachtslieden, animatoren, gidsen enz.

Rue des jonquilles, 24 - 7387 Les Honnelles
Tél : +32(0)65/46 09 38 - Fax : +32 (0)65/ 75 58 48
Email : parcnaturel@pnhp.be - www.pnhp.be

De R.A.V.E.L.-routes

Een route is een opeenvolging van RAVeL-wegen en/of van verbindingsschakels die zonder onderbreking twee plaatsen verbinden. De routes doorkruisen heel Wallonië en verbinden de belangrijkste steden.

RAVeL is een wegennet dat bestemd is voor de langzame gebruikers, dat wil zeggen de niet-gemotoriseerde: voetgangers, fietsers, mensen met verminderde mobiliteit, skaters, ruiters (als de omstandigheden dat toestaan). ‘RAVeL’ is de Waalse benaming voor een Waals netwerk. Buiten Wallonië worden deze wegen vaker de voies vertes genoemd, autovrije wandelpaden.

L98 en L98c : Cuesmes - Flénu en Frameries - Hornu (4,1 km et 8,8 km)

Deze routes van de RAVeL, die elkaar kruisen bij het voormalig station van Flénu, zijn waarschijnlijk de meest interessante op het gebied van spoorwegerfgoed. Deze wandelroute zit boordevol getuigen van het verleden, grenspalen, bakens en spoorbruggen. Herinneringen aan het spoor en aan de industrie, maar ook groene slakkenheuvels en idyllische valleitjes die het oog van de natuurliefhebber strelen. Ook niet te missen: een bezoek aan het PASS! Deze oude steenkoolmijn is prachtig gerestaureerd en veranderd in een wetenschappelijk avonturenpark.

Lijn 98a: Deel 1: Dour - Onnezies (Werkzaamheden)
Lijn 98a: Deel 2: Onnezies – Autreppe
LLijn 98: Boussu - Quiévrain
L98 et L98 B: Wasmes - Boussu (3,8 km en 1,7 km)

Deze twee routes, waarvan de een (98) begint in de Rue Brenez in Warquignies en de andere (98B) in de Rue du Petit Bruxelles in Boussu, gaan voornamelijk door stedelijk gebied en dienen tegenwoordig vooral voor het dagelijkse woon-werkverkeer. In de nabije toekomst komen deze routes uit bij het station van Quiévrain en op termijn worden ze aangesloten op de lijnen 98 en 98 die Flénu, Quaregnon en Frameries verbinden.

L78a: Bernissart - Blaton (3,3 km)

Dit parcours begint aan de ingang van de Marais d’Harchies (natuurgebied), loopt dan door een zandgebied waarna het pad de bossen ingaat. De route gaat over de bruggen van de kanalen Antoing-Pommeroeul en Nimy-Blaton-Péronnes, waar men zich kan voegen bij de RAVeL 1 en komt tenslotte uit bij het kanaal van Blaton-Ath.

De GR-paden

Circuit 412 en circuit 129HP

Dit wandelpad loopt van West-Wallonië naar Oost-Wallonië ter ere van de mijnwerkers die hun krachten of hun leven hebben gegeven in de steenkoolmijnen. Het pad loopt 300 km langs de afbakening van de slakkenheuvels van Bernissart tot Blegny-Mine en laat u onverwachte landschappen ontdekken.

Dit is het westelijke gedeelte, van Bernissart tot Moignelée (140 km) via de ertsbekkens van de Borinage, van het Centrum en van Charleroi.

Werelderfgoed van l'UNESCO

De UNESCO heeft de kathedralen van Doornik en Bergen in Henegouwen erkend als materieel en immaterieel werelderfgoed.

Bergen

Bergen, de historische hoofdstad van de provincie, beschikt met de collegiale kerk Sainte-Waudru, het belfort en de gevel van het stadhuis over een multiseculier erfgoed.

http://www.mons.be

Doornik

Doornik, dat meer dan 2.000 jaar geleden is gesticht, heeft een zeer waardevol historisch hart met de kathedraal, het belfort en de Pont des Trous.

http://www.tournai.be

De kastelen van Henegouwen

De kastelen van Henegouwen, gebouwd tussen de 13e en 19e eeuw en omringd door slotgrachten of prachtige tuinen, nodigen uit tot wandelen, wegdromen of voor een concert.

Château de Boussu
Château de Beloeil
Château de Seneffe

Wilt u graag meer weten over het neolithicum of de Gallische periode, over wetenschap of techniek?
Wilt u graag meer weten over het waterleven of wilt u eens een dierenpark bezoeken dat niet is zoals alle andere?